More

  Nova Liga šampiona: Sve o reformi najvećeg klupskog takmičenja

  Izvesno je da Superlige neće ni biti pa će Liga šampiona ostati glavni cilj svakog kluba u Evropi. Ona ipak, od sezone 2024/25, neće izgledati isto kao i do sada. U pitanju je novi format takmičenja koji je UEFA već duže razmatrala, a sada usvojila.

  - Advertisement -

  Ključna promena u reformama koje je najavio Izvršni komitet UEFA-e nakon sastanka 19. aprila 2021. predstavlja odstupanje od uvodne grupne faze od 32 tima u trenutnom formatu. Sadašnja sezona Lige šampiona počinje učesnicima podeljenim u osam grupa od po četiri tima. Od sezone 2024/25, postojaće jedinstvena liga sastavljena od svih 36 takmičarskih klubova. To znači da će još četiri ekipe imati priliku da se takmiče protiv najboljih klubova u Evropi.

  Prema novom formatu, timovi će odigrati četiri meča više nego što je to trenutno slučaj. Oni više neće igrati sa tri protivnika dva puta, kod kuće i u gostima, već im slede utakmice protiv 10 različitih timova, od kojih je polovina kod kuće, a polovina u gostima. Ovo daje priliku klubovima da se testiraju protiv šireg kruga protivnika, a takođe povećava mogućnost da navijači vide da se vrhunski timovi češće susreću ranije na takmičenju. Novi format bi trebao doneti i neizvesnost, utakmice će imati takmičarski značaj sve do kraja uvodne faze.

  Tu dolazimo do prvog pitanja, kako se biraju dodatne četiri ekipe?

  Kvalifikacije za Ligu šampiona i dalje će biti otvorene i zavisiće od konačne pozicije kluba u domaćem takmičenju iz prethodne sezone. Dodatna četiri mesta dostupna 2024/25. biće dodeljena prema tri različita kriterijuma:

  • Mesto broj 1: dodeljeno klubu iz zemlje koji je zauzeo peto mesto na UEFA rang listama nacionalnih koeficijenata asocijacije. Koeficijent svake asocijacije zasnovan je na rezultatima nastupa njihovih klubova u pet prethodnih sezona Lige šampiona i Lige Evrope.
  • Mesto broj 2: dodeljuje se domaćem šampionu lige sa najvišim klupskim koeficijentom među svim ostalim domaćim šampionima koji se nisu automatski plasirali u ligu Lige šampiona.
  • Mesta broj 3 i 4: dobiće ih dva kluba sa najvišim klupskim koeficijentima koji se nisu automatski plasirali u Ligu šampiona, ali su se kvalifikovali ili u fazu kvalifikacija za Ligu šampiona ili u Ligu Evrope/Ligu konferencije Evrope (novo takmičenje koje počinje u sezoni 2021/22).

  Kako će teći takmičenje nakon uvodne faze?

  Rezultati svakog meča odlučivaće o ukupnom plasmanu u novoj ligi, sa tri boda za pobedu i jednim za nerešen rezultat.

  Dok će se najboljih osam timova automatski plasirati u osminu finala, one ekipe pozicionirane između devetog i 24. mesta ući će u plejof rundu. Oni koji su završili između devetog i 16. mesta biće nosioci žreba doigravanja, što znači da će se suočiti sa ekipom plasiranom od 17. do 24. mesta – sa domaćim terenom u revanšu. Timovi koji završe 25. ili niže biće eliminisani, bez pristupa UEFA Ligi Evrope.

  Osam klubova koji pobede u baražu dalje će se plasirati u osminu finala, gde će se svaki suočiti sa jednim od osam najboljih.

  Od osmine finala nadalje, takmičenje će nastaviti da prati postojeći format nokaut rundi koje vode do finala koji se održava na neutralnom mestu koje je izabrala UEFA. Znači, nokaut faza se neće promeniti.

  Hoće li Liga Evrope i Liga konferencija Evrope takođe biti u ovom formatu?

  Da. Ne samo Liga šampiona, već i Liga Evrope i nova Liga konferencije Evrope, koja će započeti u sezoni 2021/22, takođe će promeniti format iz grupne faze u jedinstvenu ligu. Novi format se po potrebi može prilagoditi svakom takmičenju, kako u pogledu broja timova tako i broja utakmica.

  UEFA tvrdi da će novi sistem doneti više neizvesnoti, više sukoba većih ekipa u ranijoj fazi takmičenja, a to znači i više zabave za navijače. Liga šampiona evoluira od svog nastanka, a iz UEFA-e planiraju da se taj trend nastavi. Sve odluke vezane za novi format biće precizno utvrđene do kraja 2021.

  Liga šampiona

  Izvor: UEFA

  - Advertisement -

  Srodni članci

  Komentari

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Podelite članak

  najnoviji članci