More

  Sebastijan Fetel: Zašto je pravo vreme za povlačenje iz Formule 1?

  - Advertisement -

  Piše: Lorens Edmondson

  Jutro posle ovogodišnje trke za Veliku nagradu Abu Dabija, Sebastijan Fetel probudiće se kao bivši vozač Formule 1. Neće biti ugovora za sledeću godinu, neće se raditi na razvoju vozila tokom zime i nikako, bez obzira na to koliko bi mu i inače šanse bile male, više neće biti u prilici da stoji na vrhu još nekog podijuma.

  Posle 16 godina trkanja u najvišem rangu motosporta, u kojem je uspeo da osvoji četiri svetske titule, upiše 53 pobede, Fetel priznanje da, jednostavno, to više nije to. Iako mu takva pomisao sa jedne strane donosi nemir, sa druge strane čini se vrlo ispravnom.

  „Pretpostavljam zbog onoga šta sam ja u stvari. Želim da znam šta me čeka u budućnosti, a to je vrlo teško trenutno. Iako nije bilo lako doneti tu odluku i nije bilo lako pomiriti se sa tim, još uvek nije, čini se da je to prava stvar za mene“, rekao je Fetel.

  Njegova odluka da se povuče iz Formule 1 nije doneta preko noći.

  Nije postojao određeni faktor koji je toliko uticao na Fetela, iako je bio jasan da mu je prioritet broj jedan u budućnosti provođenje više vremena sa ženom i decom. Njegova sve veća zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine (kao i stanovište F1 o tim problemima), bio je još jedan element koji je uticao na Sebastijana da prevagne u korist povlačenja iz sporta koji i dalje voli.

  „Toliko vremena posvećujemo Formuli 1, što nas sa jedne strane psihički iscrpljuje, konstantno razmišljajući o tome, dok nas fizički odvaja od kuće, dece i porodice. Odluka o povlačenju nije bila takva da sam bio 100% za ili 0% protiv, nije kao da sada ne volim više da se trkam. I dalje volim.“

   Sebastijan Fetel ostvario je 53 pobede u Formuli 1. Bryn Lennon/Getty Images

  Balansiranje između toga da bude vozač u Formuli 1, dok pokušava da podigne svest u vezi sa klimatskim promenama, oduvek je bilo nešto što je privlačilo pažnju. Priznao je da postoji određeni nivo licemerja zbog toga što radi obe stvari, ali je insistirao da to nije bio odlučujući faktor u donošenju odluke.

  „Nemam problem sa tim da me ljudi nazivaju licemernim, jer znam ko sam. To ne mora niko drugi da mi kaže. Međutim, ne radi se o tome koliko si licemeran ili nisi, već o tome koliko možeš da deluješ, da uradiš nešto. A neki od nas mogu da urade mnogo, dok oni drugi nisu baš toliko posvećeni. Ne bi bilo u redu da sedim ovde i da mi to bude neki izgovor. Vozio sam čitav život, to je bio centar mog života toliko dugo… Moja deca rastu svakim danom, tu je moja porodica, ali kada se osvrnem na druge stvari kojima bih mogao da se posvetim… Odgovor će se možda nalaziti u tome i da li će me te stvari zadovoljavati dovoljno. Iskreno ne znam, vreme će pokazati. To je uvek slučaj kada se usmerite u drugačiji pravac. Ne znate uvek šta vas čeka iza ugla. Ali radije bih da saznam šta je to, nego da ostanem na onome na čemu sam sad.“

  To ne znači da Fetelu neće nedostajati F1. Osećaj vožnje najbržih bolida na svetu nezamisliv je za one koji to nisu iskusili, ali može biti itekako zavisan za one koji jesu.

  „Nedostajaće mi to zujanje vozila. I dalje su tu brzi bolidi i adrenalin koji te gura, tako da logično da sam razmišljao i o tome. Tražio sam takođe i neke druge stvari koje će mi davati isti adrenalin. Osećam da sam spreman koliko god trenutno mogu da budem, da kažem da je kraj i da se više neću trkati. Sigurno ću biti u tome i dalje, moja deca bi se trkala sa mnom u svemu – u nečemu uživam manje, u nečemu više.“

  Dobra stvar je što je Fetel potpuno miran sa tom odlukom. Ne može biti napretka bez promena i Fetel veruje da svet van F1 nudi više mogućnosti nego mali svet unutar tog sporta.

  „Razmišljao sam o svakom sportisti. Verovatno je najveći izazov za sve nas to šta će biti posle. To je ono sa čim se suočavam, i iskren da budem, takođe sam uplašen kako će to izgledati. Moguće da će to biti neka rupa, za koju neću znati koliko je duboka i da li ću uspeti da izađem iz nje. Ipak, imam mnogo podrške i ljude uz sebe koji će nastaviti da me usmeravaju da sve to ispadne kako treba.“

  „Nadam se da ću donositi ispravne odluke u budućnosti kako bih napredovao i bio bolja verzija sebe“, završio je Sebastijan Fetel, četvorostruki svetski šampion Formule 1.

  Izvor: ESPN

  Naslovna fotografija: Dan Istitene – Formula 1/Formula 1 via Getty Images

  - Advertisement -

  Srodni članci

  Komentari

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Podelite članak

  najnoviji članci