More

  APR: Zvezdin gubitak u 2020. – sedam milijardi dinara!

  Fudbalski klub Crvena zvezda akumulirao je gubitak, sa poslednjim danom prošle godine, na preko sedam milijardi dinara. Konkretno – izvešaj nezavisne revizorske kuće evidentirao je minus od neverovatnih 7.055.499.000 dinara. Jednostavnije, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, 60.015.132 evra!
  - Advertisement -

  U istom dokumentu naveden je podatak da gubitak iznad visine kapitala kluba iznosi 1.447.138.000 dinara, ili 12,3 miliona evra.

  Zvezda je prošlu sezonu završila sa ogromnim gubitkom od 1.683.606.000 dinara, u evre pretočeno – 14,32 miliona! Podatak objavljen u Godišnjem izveštaju o poslovanju kluba za 2020. godinu, objašnjen je neostvarenim planiranim prihodima, uslovljenim poremećajima na tržištu zbog pandemije. Izveštaj, potpisan od predsednika Svetozara Mijailovića, evidentira uzroke u izostanku prodaje fudbalera, nedostatka prihoda od plasmana u Ligu šampiona i zabrani prisustva gledalaca na utakmicama.

  Tekući računi kluba su tokom 2020. godine bili u blokadi ukupno jedan dan. Klub posluje sa velikim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, a kratkoročne obaveze su veće od obrtne imovine za 3.757.412.000 dinara. Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti – stoji u izveštaju nezavisnog revizora.

  Posebna stavka, u istom dokumentu, odnosi se na sporove protiv Crvene zvezde, u procenjenom iznosu od 98.346.000 dinara (836.545 evra), ali uz jasno definisan stav rukovodstva kluba da „neće biti izloženi dodatnim značajnim gubicima po donošenju konačnih sudskih odluka.

  Zvezdan Terzić o gubitku

  Očigledni finansijski problemi i neodgovorna politika poslovanja rukovodstava najvećeg srpskog sportskog kolektiva godinama su tema u žiži javnosti.

  Ipak, i posle svega, iz rukovodstva Crvene zvezde uveravaju u izveštaju dostavljenom revizoru da će u narednom periodu ostvariti pozitivan poslovni rezultat. Planirani su – nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača i od UEFA takmičenja, restrukturiranje ostatka obaveza, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično.

  Revizor ima jasan stav da su „mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba ograničene i gotovo u celosti zavise planiranih akcija rukovodstva kluba.“

  Crvenoj zvezdi, prema poslednjim izveštajima, preti finansijski krah, ali za sada nema veće panike na stadionu Rajko Mitić. Barem, one vidljive…

  O odgovornosti i očiglednom fijasku na sportskom planu, pogotovo transferima i promašajima tokom poslednje dve godine, drugom prilikom…

  - Advertisement -

  Srodni članci

  Komentari

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Podelite članak

  najnoviji članci